Den forbandede kærlighed - 14 fortællinger om homoseksuelle og kulturel mangfoldighed

 

 

 

 

 

 Indledning
 Indholdsfortegnelse
 Fortællinger
 Fakta
Lærervejledning
Arbejde med en fortælling
Arbejde med et tema
Kulturtema - kloden rundt
Forfatterne
Fotos
Rulletekster
Faglitteratur
Skønlitteratur
Film
Radio og lyd
Danske foreninger m.v.
Udenlandske foreninger
Rådgivninger
Mødesteder, cafeer m.m.
Chat, dating, magasiner ...

Dømt til døden – eller bare til diskrimination

Mange steder verden over bliver homoseksuelle stadig forfulgt og fordømt, og en del steder giver loven stadig ret til at diskriminere og dømme homoseksuelle – alene fordi de er homoseksuelle. Nogle steder kan mennesker ligefrem blive dømt til døden for at dyrke sex med en af deres eget køn.

I de fleste europæiske lande er lovgivningen blevet ændret i løbet af 1900-tallet, så homoseksualitet ikke længere er strafbar. Men i mange lande har det taget sin tid. I England var homoseksualitet fx strafbart indtil 1967, i Tyskland indtil 1969, i Skotland indtil 1980 og i Nordirland indtil 1982.

At det ikke længere er strafbart at være homoseksuel, er dog ikke i sig selv nok til at sikre, at homoseksuelle har samme rettigheder og muligheder som andre. Det er også nødvendigt med lovgivning, der slår fast, at det er forbudt at diskriminere homoseksuelle på grund af deres seksuelle orientering, og det er vigtigt med oplysning og information for at bekæmpe fordomme.

Men det er langtfra alle lande i Europa, som har en lovgivning, der forbyder diskrimination af homoseksuelle, og i nogle lande er homoseksualitet stadig et meget tabubelagt emne, som ikke indgår i seksualundervisningen i grundskolerne. Så sent som i 1988 vedtog regeringen i Storbritannien fx en lov, der forbød ”lokale myndigheder at fremme homoseksualitet”. Det betød, at skoler ikke måtte fortælle om homoseksualitet i seksualundervisningen, og at biblioteker ikke måtte have bøger om bøsser og lesbiske. Loven blev først ophævet i 2003. Og i Letland blev der i 2005 vedtaget en ny lov, som i praksis gør det lovligt at diskriminere homoseksuelle på arbejdsmarkedet.